Мартин Сурилов и Здравко Здравков водачи след първия ден на рали “България”

Мартин Сурилов / Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2) са лидерите след първия ден на 52-рото издание на рали „България“. Дуото на АСК “МС Моторспорт” достигна до финала с аванс от 23,7 секунди пред Мирослав Ангелов / Георги Гаджев (Skoda Fabia R5 Rally2 evo). На трето място завършиха Симоне Темпестини / Серджу Иту (Porsche 997 RGT).

Битката между Пламен Стайков (Skoda Fabia R5), с навигатор Рафи Кадир, и Мартин Сурилов продължи и през следобедните минавания. Двамата отново си размениха по една етапна победа, но въпреки усилията си, Стайков не успя да детронира Сурилов от върха на класирането.

В последния специален етап за деня, СЕ7 Шемшево 2, Стайков и Кадир получиха повреда в скоростната кутия на своя автомобил и за съжаление загубиха всякакви шансове за победа в рали „България“.

“Имахме проблеми с превключването на скоростите още при първите два следобедни етапа. В последната отсечка колата започна сама да се изключва от скорост и решихме да спрем. Не знаем какъв е проблемът. Може да е механичен или електрически”, коментира Пламен Стайков.

“Наистина много съжалявам за Пламен – коментира лидера Мартин Сурилов. – Битката ни беше много интересна. Мисля, че това не е начинът, по който трябва да се реши състезанието. Да, знам че това е част от спорта, но съжалявам за това което им се случи. До преди това всичко се развиваше, както очаквахме. Знаехме, че на места ще сме по-бавни и се опитвахме да намаляме разликите. За утре ще преосмислим стратегията си, защото не искаме да печелим състезанието на всяка цена. По-скоро нашата цел е да спечелим шампионата.”

Отпадането на Стайков / Кадир отвори възможност за Мирослав Ангелов / Георги Гаджев да се изкачат напред в класирането. Екипажът на АСК „Престиж“ вече заема второ място и успя да запише и първата си етапна победа в състезанието. Симоне Темпестини, който вече има реална възможност да запише първият си подиум в България, достигна до края на деня без проблеми.

Антон Титов / Александър Спиров (Skoda Fabia R5) не нападнаха на румънските си съперници, които са недалеч пред тях, и останаха на четвъртото място.

Най-бързият екипаж днес сред колите с предно задвижване бе този на Никола Мишев / Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4). Те успяха да изградят аванс от 30,7 секунди към края на деня пред Денис Станчовски / Недялко Сивов (Peugeot 208 R2).

Последният ден от 52-рото рали “България” е с дължина от 54,69 състезателни километра разделени на шест специални етапа.

Снимка: Ивайло Старчев

Scroll to Top